Un fizician care a fost angajat al unui laborator nuclear al SUA acuză că practicile ilegale de acolo au redus capacitatea de a ști cum se comportă armele nucleare.
Armele nucleare sunt cele mai periculoase forme de armament pe care omenirea le-a produs în întreaga sa istorie și, din această cauză, modul în care acestea sunt produse și manipulate ar trebui să fie cât se poate de strict.
Din păcate, un proces pe care fizicianul Peter Williams l-a intentat foștilor săi superiori de la Laboratoarele Naționale Lawrence Livermore indică posibilitatea ca producerea armelor nucleare să nu aibă loc la cele mai înalte standarde de siguranță. Fizicianul acuză faptul că a fost concediat ca urmare a plângerilor depuse legate de interferența șefilor în modelele care explicau exploziile nucleare, notează Futurism.
Peter Williams susține că modificările pe care superiorii le-au realizat au redus aproape de minim capacitatea celor responsabili de a determina modul în care se comport o bombă nucleară atunci când este detonată.
În timpul petrecut la Laboratoarele Lawrence Livermore , Williams a lucrat la un model care explică modul în care explodează un dispozitiv nuclear numit PBX 9502. Atunci când este echipat cu focos nuclear acesta declanșează o explozie de fisiune nucleară, ceea ce declanșează o a doua explozie, mult mai mare.
Crearea unui model teoretic care să explice comportamentul unui dispozitiv PBX 9502 se dovedește complexă, fiind necesară luare în calcul a unui număr mare de variabile.
Fizicianul acuză faptul că superiorii au modificat parametrii testelor pentru a se asigura că rezultatele obținute în diferite teste corespund modelelor și că astfel capacitatea de a prezice cu exactitate modul în care se va desfășura o explozie este diminuată.
Astrofizicianul Robert Rosner, membru în consiliul director al Laboratoarele Naționale Lawrence Livermore explică faptul că modificarea parametrilor este o practică comună și că sunt necesare pentru obținerea unor modele teoretice mai bune.
Bomba Ţarului, cea mai puternică bombă nucleară. TOPUL celor mai mari explozii nucleare din istorie
1950, anul în care Armata SUA a pierdut o armă nucleară
Ce efect are o explozie nucleară asupra berii? Rezultatul este remarcabil
Care este diferenţa dintre bomba atomică şi bomba cu hidrogen?